Så klarar du tuffa elkrisen

Skenande elpriser och desperata elkonsumenter var något som blev ett kännetecken för vintern 22/23. Trots elstöd var det tyvärr många som hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Var du en av dem, och oroar du dig för lika höga elkostnader den vinter som kommer? Läs då vidare för att ta reda på vad du kan göra för att få ekonomin att gå ihop.

När elpriserna plötsligt blev mångdubbelt så höga än vad de brukade vara var det många som kände sig oförberedda. Det positiva är att vi nu ha gått igenom detta en gång och därför kan vara bättre förberedda på en eventuellt kommande elkris under vintern 23/24. Det finns dock fortfarande frågetecken. Här får du tips om hur du får ekonomin att gå ihop i en ekonomiskt pressad situation.

Betala alltid dina räkningar

Alla har inte en buffert att ta av, så när en oväntat stor räkning plötsligt dyker upp i brevlådan kan du lätt känna dig desperat. Finns det absolut inga andra pengar att avvara kan du vända dig till SMSPengar för att ta ett lån. Det är nämligen alltid bättre att du betalar dina räkningar än att du låter dem gå vidare och eventuellt hamna hos Kronofogden. Då kan du i värsta fall få en betalningsanmärkning som sedan kan göra det svårt för dig att exempelvis hyra bostad, skaffa telefonabonnemang eller få en anställning. Förra vintern såg man en markant ökning av elskulder hos Kronofogden på grund av de höga elpriserna.

Så kan du sänka elkostnaderna

Just nu tycks elkrisen vara över för denna gång, men ingen vet vad som väntar nästa vinter. Det är därför bra att vara förberedd. Visste du att det finns mycket du kan göra själv för att sänka din elkostnad i hemmet? Du kan till exempel dra ned dina element någon grad. Tänk bara på att inte dra ned dem så mycket att din fastighet riskerar att skadas. Låt också bli att ta alltför långa och varma duschar eftersom det blir dyrt att värma upp vattnet. Ett annat tips är att tvätta din tvätt på 40 grader istället för på 60 grader. Många plagg mår till och med bättre av att tvättas i en lägre temperatur.