Så kan du mäta din elanvändning

Eftersom elpriserna har blivit så dyra vill fler hushåll få mer kontroll över sin elförbrukning för att försöka dra ned på kostnaderna. Det finns många elmätare man kan ta hjälp av för att mäta energiförbrukningen hemma och mäta individuella elektroniska apparater för att därmed hitta energitjuvarna.

Smarta hushållsprylar som mäter elförbrukningen blir alltmer populära när människor strävar efter att bli mer energieffektiva. Det finns både smarta elmätare som man kan koppla till sin elmätare som kan se hela hushållets elförbrukning i realtid och som trådlöst skickar data för visning på en dator eller annan enhet. Om du vill mäta vad en enskild elektronisk apparat har för elförbrukning kan du använda dig av energimätare eller strömbrytare som kan kopplas in i vägguttaget. Detta kan hjälpa användarna att förstå sina energianvändning och fatta bättre beslut om hur de kan spara pengar och spara energi i sina hem. Om du ändå är osäker på vilka produkter som är bra för energisparande kan du alltid fråga en elektriker om expertråd.

Smarta energimätare för din elmätare

Det finns till moderna energimätare som till exempel Tibber Pulse 1 som man kan mäta hela hushållets elförbrukningen med i realtid. De är enkla att använda och installera och behöver ingen strömförsörjning men för att använda dem behöver man en modern elmätare med en P1-port som mätaren kopplas till. Mätaren kommunicerar i sin tur genom det trådlösa Wi-fi och skickar information till en app. De flesta elbolagen har börjat arbeta med installation av de nya elmätarna, om ditt elbolag inte hört av sig till dig, kontakta dem för installation så att du också kan hålla dig uppdaterad med den senaste tekniken. Något att tänka på är att man behöver vara kund hos Tibet för att få ut specifika mätvärden. 

Enkel energimätare för vägguttaget med egen display

Det finns också produkter som till exempel Luxorparts energimätare som man kan använda för att mäta strömförbrukningen och kostnaden för utvalda apparater i hemmet. Man sätter mätaren i vägguttaget och sedan kopplar man in den apparat som du vill göra mätning på. Man kan se mätvärden direkt i produktens display. Det är viktigt att undersöka vilken maxbelastningen är, vanligtvis 3600W.

Kompakta men avancerade fjärrstyrda strömbrytare

Det finns också smarta fjärrströmbrytare till exempel Fibaro Wall Plug 2 (Fibaro Z-wave-fjärrströmbrytare) med inbyggd energimätning och belastningskydd som man också kan styra sina apparater trådlöst. Man kopplar in produkten i vägguttaget och apparaten man vill göra mätning på kopplas i sin tur in i strömbrytaren. Denna produkt är mycket fin och kompakt och är jordad samt utrustad med petskydd samt andra finesser där den lyser i olika färger beroende på vilken strömförbrukning apparaten som är inkopplad har. Andra alternativ till elmätare för vägguttaget som är utrustad med sensorer och röststyrning är Nedis Smart Plug slim med Energimätning 10A eller Brennenstuhl WLAN Socket. För utomhusbruk finns det produkter som heter TESSAN WLAN Socket, Nedis Smartlife Fjärrströmbrytare och Cleverio Smart fjärrströmbrytare samt SiGN Smart Home WiFi Smart Plug.

Avancerade trådlösa energimätare

Trådlösa energimätare kan övervaka flera kretsar, så att du exakt kan följa den effekt som används av specifika apparater i hemmet. De har olika funktioner, t.ex. LCD-skärmar som visar dagliga, veckovisa eller månatliga förbrukningsdata med Wi-fi samt Bluetooth-aktiverade system som möjliggör fjärrövervakning var som helst. 

På det hela taget ger dessa apparater ovärderliga insikter om hur vi använder våra elektriska apparater och gör det möjligt för oss att fatta välgrundade beslut för att minska vårt koldioxidavtryck och spara pengar på våra elräkningar. Ytterligare framsteg inom tekniken innebär att mer sofistikerade versioner av dessa verktyg snart kommer att finnas tillgängliga, vilket kommer att ge hushållen ännu större kontroll över sin energianvändning i hemmet.