Så gör du en bra bostadsaffär

I jakten på ditt drömboende är det viktigt att du är nyfiken och tar reda på information innan du slår till. Genom att ha koll på allt från din ekonomiska situation till att undersöka bostaden noggrant kan du minska risken för framtida problem. Du kan alltid ta hjälp av en kunnig mäklare för att få guidning i processen.

Att köpa en bostad är en av de största affärerna du gör i livet. Därför är det väldigt viktigt att du gör ett medvetet köp och har koll. Genom att vara förberedd när du ska köpa ny bostad kan du öka chanserna för att göra ett riktigt bra köp. Det första du ska göra innan du börjar leta efter en bostad är att gå igenom din ekonomi. Ta reda vilka boendekostnader du har råd med. Tänk på att räkna med allt från fastighetsskatt till försäkringar när du gör din kalkyl. Se även till att du har en marginal för eventuella räntehöjningar.

Bra tips inför bostadsköpet:

  • Gör en egen ekonomisk kalkyl.
  • Kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomi.
  • Låt en oberoende besiktningsman besikta bostaden.
  • Ställ alla frågor som du har till mäklaren, även de kritiska frågorna.
  • Kontrollera bostadens uppvärmningssystem.

Ta reda på dina behov och kriterier

När du har gjort en budget för ditt bostadsköp kan du ansöka om lånelöfte. Du vet aldrig när drömbostaden dyker upp och att ha ett lånelöfte gör att du kan lägga ett bud omgående om ett intressant objekt skulle dyka upp. Förutom att ha koll på det ekonomiska är det också bra att veta vad du letar efter. Fundera igenom vilka behov och krav du har på en bostad. Utifrån de parametrarna kan du sedan leta intressanta objekt. Du kan också gå på olika visningar för att få en känsla för vad du vill ha.

Undersök bostaden

För att ditt köp ska bli riktigt bra när du väl har hittat ett objekt som du skulle vilja ha ska du göra noggranna efterforskningar. Lita inte blint på vad mäklaren säger utan ring själv till bostadsrättsföreningen och be att få information om ekonomin. Besikta också bostaden själv genom att ta in en oberoende besiktningsman. Om det har genomförts diverse renoveringar i bostaden ska du alltid kontrollera att de gjorts på ett fackmannamässigt sätt.