Så kan du leva mer klimatsmart

Det är viktigt att spara el för både miljömässig hållbarhet och personliga ekonomiska besparingar. Det finns flera enkla åtgärder som kan vidtas för att minska energianvändningen i hemmet eller på kontoret.

Att spara el är en viktig del av att leva en mer hållbar livsstil och minska ditt koldioxidavtryck. Ett annat bra alternativ för att minska energiförbrukningen och kostnaderna är att leva klimatsmart. Det innebär att man gör små livsstilsförändringar som att cykla istället för att ta bilen, hänga upp tvätten istället för att torktumla. Här kommer vi dela med oss av ett flertal tips om hur man kan spara energi.

Tips på hur man sparar el

Ett bra sätt att spara energi är att släcka lampor när de inte behövs och stänga av apparater helt som står i standby-läge när de inte används. För att göra det enklare kan man ha strömkablar med strömbrytare eller fjärrstyrda strömbrytare för att stänga av till exempel tv-apparater eller spelkonsoler. Man kan också spara el genom att duscha kortare tid, försöka att dra ned på klädtvättar och torktumling.

Energisnåla apparater & LED-belysning

Hemmets energibovar är det ofta vitvaror, som t ex torktumlare, och produkter för uppvärmning såsom varmvattenberedare, golvvärme och värmepump. Ett sätt att spara energi på elräkningarna är att använda energieffektiva apparater, t.ex. LED-belysning, solpaneler och tvättmaskiner och torktumlare med Energy Star-klassificering. Det är också bra att göra en mätning på sina elektroniska apparater hur mycket el de drar och byta till nya energisnåla modeller. Ett tips som också kan bidra till att spara energi är att använda teknik för att tända och släcka lampor med timers, rörelsesensorer eller skymningsrelä, som först tänds när det blir mörkt. En annan sak att tänka på är att om du rengör och underhåller apparaterna regelbundet kan du se till att de fungerar så effektivt som möjligt och håller längre.

Gröna produkter & återvinning

Att leva klimatsmart innebär göra medvetna beslut om om hur vi använder våra resurser för att minimera deras miljöpåverkan på planeten och kloka val när vi köper produkter för att spara energi och begränsa utsläpp från produktionsprocesser.

Ett bra sätt att göra detta är att minska avfallet: undvik engångsplast när det är möjligt och återvinn de förpackningar samt textilier som är möjligt, kompostera all mat, se till att apparater och andra hushållsprodukter återvinns på komunens återvinningscentraler.

Att införliva gröna produkter i det dagliga livet som återanvändbara vattenflaskor, kläder, tygpåsar för matvaror, tandborstar av bambu och återvunna pappersprodukter kan också påverka hur mycket energi som förbrukas. Att äta lokalt odlad mat är ett annat bra sätt att leva klimatsmart: det minskar mängden transporter som behövs för varor, vilket leder till färre utsläpp från fordon på vägarna.

Installera förnybara energisystem

Genom att investera i grön teknik som elbil och solpaneler eller andra former av förnybara energisystem om det är möjligt; dessa åtgärder sparar inte bara pengar på lång sikt utan minskar också koldioxidutsläppen i samband med traditionella energikällor.

El från gröna energikällor

Du är också viktigt att ta reda på vad ditt elhandelsbolag köper in din el ifrån för att försäkra dig att du i ditt hushåll använder el från gröna energikällor som sol- vind- och vattenkraft eller biogas.

Här kommer en sammanfattning av våra tips hur man sparar in på elen i sitt hushåll: