Därför ska du investera i värmepump

Det finns flera fördelar med att skaffa värmepump. Du får både billigare energi, renare luft och en flexibel uppvärmning då många värmepumpar kan både värma upp och kyla ner. Samtidigt är det en helt förnybar energikälla så att du minskar dina klimatavtryck.

En värmepump hämtar värme från luft eller mark och är en värmekälla som sparar mycket energi. Det är en värmekälla som också sparar dig pengar. Genom att installera en värmepump kan du få ner din kostnad för energi till ungefär hälften. Svenska hus har ett relativt stort energibehov och det kräver sin värmepump. Då är en bergvärmepump eller markvärmepump ofta bra alternativ. Se till att välja en värmepump för svenska förhållanden om du ska skaffa en värmepump. Vilken modell du bör välja beror också på hur huset ser ut, storlek och om det är ett nybygge eller en äldre fastighet. Det kan vara svårt att välja rätt värmepump, så ta gärna hjälp av en energirådgivare hos din kommun.

Fördelar med att skaffa värmepump

Det finns många fördelar med att investera i en värmepump, som ger billig, ren och flexibel värme. På den svenska marknaden är det stor efterfrågan på värmepumpar, och det är inte svårt att förstå varför. Det finns nämligen tre stora fördelar med att skaffa en värmepump:

  • Sänkta elkostnader
  • Renare och friskare luft
  • Flexibel värme anpassat utifrån dina behov

Värmepump ger sänkta elkostnader

I dagens ekonomiska läge med inflation och stigande priser är ekonomin en viktig faktor och med en värmepump kan du spara flera tusen kronor på elräkningen. Siffror från Energimyndigheten visar att du kan spara uppemot hälften av din energikostnad med en värmepump jämfört med andra värmekällor.

Värmepump ger renare luft och flexibel värme

En värmepump kan liknas vid en dammsugare då den inte bara ger värme utan den suger också luften ren från damm och smuts. Detta är fördelaktigt inte minst för dig som allergiker men även andra. De flesta värmepumpar har även en inbyggd flexibilitet, där de kan såväl värma upp som kyla ner. Det är en stor fördel som gör att du slipper investera i dyra airconditioners eller fläktar under sommaren, samtidigt som du får ren och billig värme under vinterhalvåret.